Aynı anneden doğan kardeşler maddi bağların bağladığı kardeşlik iken aynı düşüncenin aynı felsefenin aynı inancın bağladığı kardeşlik ise manevi bağların bağladığı kardeşliktir.
Kuran-ı Kerim’de de ‘Ancak müminler kardeştir’ derken tam olarak da manevi kardeşlikten bahsetmektedir. İslam inancını benimseyen insanların kardeş olacağını belirtmiştir.
İster tarihin derinliklerine bakın ister günümüze bakın tanımladığımız manevi kardeşliğin maddi kardeşlikten çok daha üstün olduğunu göreceğiz.
Şimdi vereceğimiz örnek manevi kardeşliğin maddi kardeşlikten ne kadar üstün olduğunu gösterecektir. Peygamber efendimiz savaş meydanında ve cengaverleri her şeyi göze alacak şekilde onun safındaydı. Manevi kardeşlik bağıyla bir arada duruyorlardı, inanç bağıyla bağlanan kardeşler, sahabelerdi onlar.
Karşı cephede ise sahabelerin kardeşleri, amcaları veya babaları yani maddi kardeşleri vardı bu savaşı kazanan manevi kardeşlerdi ve eğer İslam bu günlere gelmiş ise Müslüman kardeşlerin gayretleri sayesinde olmuştur
Ahlat ta bizler büyük bir kardeşliği temsil ediyoruz. İslam kardeşliğini. Kan, ırk, soy, kabile bunların hepsi maddi olan kardeşliktir ve görüyoruz ki maddi kardeşlik maddiyatla çok çabuk bir araya gelip çok çabuk sarsılabiliyor. Bizler aynı Allaha inanıyoruz aynı peygambere tabiyiz aynı kıbleye yöneliyoruz aynı kuranı okuyoruz fakat çeşitli ırklara mensup olmamız bizleri bu kadar uzaklaştırıp yabancılaştırmamalı
Su hidrojen ve oksijenin bir araya gelmesiyle oluşur. Eğer ki biz hidrojen ve oksijeni ayırmaya kalkarsak hidrojen yakar oksijen ise yanar. Aynen böylede Müslümanlar tek ümmet olunca su gibi özellik kazanır ve insanı hem dünya hem de ahiret ateşinden korur. Fakat bizler ırk olarak birbirimizi sınıflandırmaya dışlamaya kalkarsak hem bu dünyada hemde ahirette yanarız.
Faysal AYDAY
Şehit Sümani Görgen Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni